Artikelen

Altijd feest op het Seinpostduin

Wining & dining en na afloop naar Mary Poppins

Café-restaurant Seinpost vormde vanaf 1886 de bekroning van het gelijknamige duin. De naam is een overblijfsel van de ‘Ceynpaal’ of ‘Têllégraaf’ die in 1799 tot 1814 op deze hoogste duintop van Scheveningen scheepberichten overbracht. Het duin kreeg nog meer roem toen de Haagse School schilder Hendrik Willem Mesdag er zijn eerste tekeningen maakte, voorbereidend op zijn wereldberoemde panoramaschildering van het oude Scheveningen.

Restaurant Seinpost had een centrale koepel bekroond door de zeegod Neptunus, omgeven door vier kleinere en was qua uiterlijk nauw verwant aan het grotere Kurhaus. Het bouwwerk sloot naadloos aan bij de omringende ‘belle epoque’-architectuur met de lommerrijke veranda’s, talrijke balustrades, koepels en frivole torentjes die de nabije hotels, pensions, villa’s, woonhuizen en pier sierden. Een harmonieus ensemble en toeristisch trekpleister van allure, zou het nog bestaan.

Vanaf de Gevers Deynootweg trad je het hoofdgebouw binnen. Twee spiegelbeeldige bordestrappen deed de bezoekers als filmsterren gracieus schrijden langs de voorgevel naar de zijtorens en veranda van de eerste etage. De zeekant bood een enorm terras en had wederom glamoureuze trappen die naar het strand voerden. Een boulevard was er nog niet. Het was er altijd feestelijk en dat betrof niet alleen de uitstraling. Je kon er, behalve dineren met romantisch uitzicht op de branding, naar het theater, de dansvloer of de film met Mary Poppins.

Enkel Neptunus houdt de herinnering levend

Stadsarchitect Jan Willem Borsboom tekende in 1881 het multifunctionele ontwerp in samenwerking met het Haags architectencollectief, onder meer bestaande uit A. Schadee, W.B. van Liefland, Nico de Wolf, Johan Mutters en Herman Westra. Borsboom ontwierp in deze collaboratie eveneens de Haagse Passage en Haagse Dierentuin in de internationale neorenaissance stijl die in de tweede helft van de negentiende eeuw populair was in Nederland. Het waren stuk voor stuk toonaangevende gebouwen. Later keerde Borsboom zich af van historiserende architectuur en produceerde hij ontwerpen in Art Nouveau stijl, waaronder het winkelpand met haar beroemde gietijzeren pui aan Denneweg 56.

Heel veel Haags werk van deze architectengroep is gesloopt. Dat lot was ook Restaurant Seinpost beschoren, alle protesten ten spijt. In 1976 laat de gemeente het bouwwerk neerhalen ten gunste van een functionalistisch wooncomplex. De harmonie was voorgoed verstoord. Ook het Kurhaus stond dat lot te wachten maar bewoners wisten sloop op het laatste moment te voorkomen.

Enkel Neptunus, wiens beeltenis werd herplaatst boven de hoofdingang van het nieuwe appartementengebouw, herinnert vervaarlijk zwaaiend met zijn drietand aan dit ooit vanaf de zee markant uittorende silhouet uit het fin de siècle.