Artikelen

Vadertje Drees

Het tussenherenhuis uit 1914 aan de Beeklaan 502 was van 1 augustus 1945 tot aan zijn overlijden op 14 mei 1988 de huurwoning van minister-president Dr. Willem Drees en daarna zoon Jan.

Vele bekende en onbekende Nederlanders, naast gerenommeerde buitenlandse gasten, brachten hem op dit adres een bezoek. Zo ook de Amerikaanse gezant A. Harriman om het Marshall plan te bespreken, een programma ter wederopbouw van de Europese economie. Hariman merkte over Drees’ woning op: “In een land waar de premier zo eenvoudig woont, is onze hulp goed besteed’’.

‘Vadertje Drees’ gold als een van de belangrijkste naoorlogse politici. Tijdens de verkiezing van De grootste Nederlander in 2004 eindigde hij op de derde plaats. In 2006 verkozen de luisteraars van het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) van de VPRO, Drees tot beste Nederlandse premier van na de Tweede Wereldoorlog.

Drees was verantwoordelijk was voor de opbouw van de verzorgingsstaat en stond aan de wieg van de sociale wetgeving in het bijzonder ten bate van werklozen, ouderen en arbeiders. Onder zijn bewind werden de Werkloosheidswet, de Algemene Ouderdomswet en de Algemene Weduwen- en Wezenwet ingevoerd. Drees was in Den Haag voorzitter van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de latere Partij van de Arbeid.