Artikelen

Rastakapsels en Indorockfanaten tussen de Haagse bourgeoisie

In de deftige Vogelwijk bevindt zich tot 1933 een gebied dat bestemd is voor de geneugten der hippische sport, geëxploiteerd door de Vereniging tot Bevordering der Paardenfokkerij.

Tot overmaat van ramp brandt echter in 1933 de tribune af waardoor de Gemeente haar kans schoon ziet om bestaande plannen tot de bouw van een tentoonstellingsgebouw met daarbij een ijsbaan, eindelijk te realiseren. Op 8 april 1937 opent H.M. KoninginWilhelmina het nieuwe expositiegebouw onder de naam "NV Tentoonstellingsgebouw Houtrust".

De ijsbaan leidt in 1936 tot de oprichting van een kunstrijvereniging. Beroemde schaatscoryfeeën als Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra zijn lid. Maar voor popgrootheden als Bob Marley & De Wailers vormen de hallen eveneens het decor. Behalve ijshockey en schaatsen beoefenen sporters er indooratletiek en wielrennen op de houten atletiekbaan in de oostelijk hal.

De Houtrusthallen bieden ruimte voor manifestaties als de volkspetitie tegen de plaatsing van kruisraketten maar eveneens voor concerten van de populaire Indorockbands en de jaarlijkse Pasar Malam, tot de laatste wegens haar omvang naar het Malieveld verhuist.

Ondanks de zweem van nostalgie die de Houtrusthallen omringt, besluit de gemeente in 2000 tot sloop wegens betonrot. Ze worden vervangen door de Houtrust Sporthal.