HIP Ypenburg

De meesten van jullie denken bij Ypenburg aan al die nieuwbouwwoningen, maar veel andere mensen denken bij 'Ypenburg' nog altijd aan het vliegveld. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de geschiedenis van Ypenburg veel verder terug gaat dan gedacht. Zo zijn er resten gevonden van een nederzetting van wel 5500 jaar oud. Op dat moment de oudste die in Nederland gevonden werd. Naast resten van huizen werd er ook een van de grootste grafvelden uit de Nederlandse prehistorie gevonden. Er zijn 42 mensen gevonden die begraven zijn in 31 graven. Dat dit grafveld juist in Ypenburg gevonden is, is geen toeval. Destijds trok de zee landinwaarts tot aan Ypenburg. Omdat Ypenburg in feite op een duin is gebouwd behielden de inwoners droge voeten. Ook toen was Ypenburg een ideale plek om te wonen.

Historisch Informatiepunt

Overal om je heen vind je erfgoed. In de stad en je wijk, of bij jou thuis. Waar heb je vroeger op school gezeten? Hoe zag dat gebouw eruit? Waar woonde je opa? En hoe zag je wijk er 30 jaar geleden uit of 1000 jaar geleden? In de Historische Informatiepunten kun je antwoord vinden op dit soort vragen over jouw buurt en de rest van Den Haag. Ook is er een speciale boekencollectie over de wijk en Den Haag. Je hebt er toegang tot meer dan 200.000 foto’s en je kunt er de Haagse Couranten collectie van 1940 t/m 1966 inzien.

Programma

Ieder HIP heeft een eigen programma vol geschiedenis, kunst en cultuur! Ook voor kinderen! Kijk snel in de agenda en beleef het Haagse erfgoed!

HIP Ypenburg

Bibliotheek Ypenburg
Schrabber 8
2496 SV Den Haag
070 353 7040