HIP Haagse Hout

Haagse Hout is het stadsdeel rond het Haagse Bos, waarnaar het ook is vernoemd. Hout is immers de oude aanduiding voor bos. In de dertiende eeuw bestonden het Haagse Bos en de Haagse Hout nog niet. In die eeuw lieten de graven hier een kasteel bouwen, op een vrijwel verlaten plek in hun graafschap. Het kasteel dat hun voornaamste residentie in Holland moest worden werd een vrij groot complex dat gebouwd werd op de plaats van het huidige Binnenhof. De woonvertrekken van de grafelijke familie lagen op het Binnenhof, het voorplein van het kasteel lag op het Buitenhof. Aan de achterkant van het kasteel lag een uitgebreid tuinencomplex. Daar ligt nu het Plein.
Ten westen van het kasteel ontstond een nieuw dorp. Daar woonde bijvoorbeeld personeel van de graaf dat niet op het kasteel kon wonen. In Den Haag kwamen edelen wonen die naast hun kasteel op het platteland ook een huis in Den Haag wilden hebben, in de buurt van de graaf. Het vele bezoek van de graaf logeerde in een herberg en daarvan kreeg Den Haag er opvallend veel. Het centrum van dit gestaag groeiende dorp was de Groenmarkt, toen nog een groot plein. Ten oosten van het kasteel lag een uitgestrekt gebied dat eigendom was van de graaf. Het was onbewoond en onontgonnen en werd daarom de “wildernis” van de graaf genoemd. Het was het gebied waar nu het stadsdeel Haagse Hout ligt. Hier lag nog geen Haagse Bos, want het was een gebied met open vlaktes die werden afgewisseld door kleine bosjes van vooral lage bomen en struiken. Vooral aan de oostkant van dit gebied, in het huidige Bezuidenhout, lag veengrond. Aan de westkant van het gebied, in het huidige Benoordenhout, lag vooral zandgrond met duinen. Haagse Hout heeft in al die jaren veel meegemaakt: het bombardement, de wederopbouw, stadsuitbreidingen

Historisch Informatiepunt

Overal om je heen vind je erfgoed. In de stad en je wijk, of bij jou thuis. Waar heb je vroeger op school gezeten? Hoe zag dat gebouw eruit? Waar woonde je opa? En hoe zag je wijk er 30 jaar geleden uit of 1000 jaar geleden? In de Historische Informatiepunten kun je antwoord vinden op dit soort vragen over jouw buurt en de rest van Den Haag. Ook is er een speciale boekencollectie over de wijk en Den Haag. Je hebt er toegang tot meer dan 200.000 foto’s en je kunt er de Haagse Couranten collectie van 1940 t/m 1966 inzien.

Programma

Ieder HIP heeft een eigen programma vol geschiedenis, kunst en cultuur! Ook voor kinderen! Kijk snel in de agenda en beleef het Haagse erfgoed!

HIP Haagse Hout

Theresiastraat 195
2593 AJ Den Haag
070 - 353 75 50