Voor de bouw van de Hubertustunnel was al bekend dat bij de aanleg archeologische resten zouden verdwijnen. Om die reden zijn archeologen van de afdeling archeologie van de dienst stadsbeheer van de gemeente Den Haag een onderzoek gestart.
Prehistorie
Bij het proefonderzoek in 2003 kwam aan de Oude Waalsdorperweg een prehistorisch crematiegrafv tevoorschijn. Deze vondst was de aanleiding voor een uitgebreide opgraving. Hierbij werd in 2004 bij de oostelijke toegang van de tunnel een klein crematiegrafveld aangetroffen: een ontdekking die in het Nederlandse duingebied nog niet eerder is gedaan. Aanvankelijk werd gedacht dat het grafveld in de late ijzertijd (ongeveer 250-12 v. Chr.) dateerde, maar uit recent onderzoek is gebleken dat het ongeveer 1000 jaar ouder is en dateert uit de midden bronstijd (ongeveer 1300-1000 v. Chr.).
Nu nog te zien:
De grote replica van de middeleeuwse kruik die boven op de Hubertustunnel staat op de rotonde. Die herinnert aan een vondst die ter plekke in het klein is gedaan. Het gaat om een replica van een Middeleeuwse kruik uit de 14de eeuw.
Ook te zien is de picknick tafel met daarop afgebeeld de plattegrond van de tijdens de opgraving ontdekte cirkelvormige structuren, die bij nader onderzoek graanopslagplekken bleken te zijn. De cirkels waren de beschermende greppels.
Op een kubus die naast de tafel staat wordt het verleden van de plek nader uitgelegd.