Artikelen

De Byzantijnse schittering van een Friese melkboer

Bijna aan het einde van de Scheveningsweg staat een indrukwekkend relict uit de ‘roaring twenties’, de rooms-katholieke Antonius Abtskerk (1926). Het rijksmonument is gebouwd door Joseph Cuypers en zijn zoon Pierre, samen ontwerpers van vele kerken. Het sobere maar harmonische uiterlijk in zakelijk-expressionistische stijl, doet niet vermoeden dat het een van de fraaiste Art Déco interieurs van Nederland herbergt.

Lees verder >

Het wandelhoofd van Scheveningen

Het ‘Wandelhoofd Koningin Wilhelmina’ werd de eerste pier van Scheveningen genoemd. 'De schoonste aller namen’, vond de zojuist met haar gehuwde Prins Hendrik, toen hij het bouwwerk van architect W.B. van Liefland op 6 mei 1901 voor het publiek opende.

Lees verder >

Vervagende silhouetten

Dramatische silhouetten van bruine zeilen op platbodems, gestaag vervagend in de zeemist tegen een vale horizon met oranje zweem. Vrome vrouwen in kledendracht op het duin, als romantische ‘Rückenfiguren’ weemoedig turend in de verte totdat de schimmen zijn opgelost en zij hun mannen enkel nog aan Gods genade kunnen overlaten. Het zijn de bomschuiten van Mesdag, vastgelegd op doek om nooit te kunnen vergeten...

Lees verder >

Altijd feest op het Seinpostduin

Wining & dining en na afloop naar Mary Poppins Café-restaurant Seinpost vormde vanaf 1886 de bekroning van het gelijknamige duin. De naam is een overblijfsel van de ‘Ceynpaal’ of ‘Têllégraaf’ die in 1799 tot 1814 op deze hoogste duintop van Scheveningen scheepberichten overbracht. Het duin kreeg nog meer roem toen de Haagse School schilder Hendrik...

Lees verder >

Badpaleis van Weense allure

In 1818 stond er een houten badhuis geëxploiteerd door de Scheveninger Jan Pronk op de plek waar later het majestueuze Kurhaus verrees. Het moest wijken toen in 1828 bouwkundige Zeger Reyers, oud student van Napoleons hofarchitect Charles Percier, er in 1828 het chique ‘Grand Hôtel des Bains’ liet verrijzen in een late versie van de internationale empirestijl met restaurant, biljardzaal, luxe logeerkamers en een bibliotheek.

Lees verder >